Algemeen: +3188 - 0307060 |  Storingsnummer: +3188 - 0307069
 

Over ECW

De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) is opgericht op 20 maart 2006. ECW had toen als doel het optimaal realiseren en exploiteren van de energie infrastructuur in Agriport A7. Dit met name omdat hier bij de publieke netbeheerder toen weinig belangstelling voor was noch snelheid in zat. ECW is zo uit noodzaak geboren.

ECW is thans een groep van bedrijven waarvan de aandeelhouders de (personen achter de) glastuinbouwbedrijven op Agriport zijn, alsmede de directeur voor de onderdelen geothermie en participaties. Voor de projecten buiten Agriport zijn de lokale belanghebbenden bij voorkeur tevens aandeelhouder zoals dit in het Grootslag het geval is.  Zo is ECW ook in de figuurlijke zin een echte netwerkorganisatie!

Bij de oprichting van ECW is een ontheffing van de Nma/Dte namens de Minister van Economische zaken verkregen. Dit maakt ECW particulier netbeheerder. Als netbeheerder zijnde verkoopt ECW aansluitcapaciteit en levert de hierbij behorende aansluit- en transportdiensten aan haar klanten. ECW faciliteert hiernaast de energiehandel tussen klanten in de pool met haar energieweb (EWEB). Sinds 2011 is ECW actief met produceren en leveren van warmte met een WKK, sinds 2014 met geothermie en levering van zuivere CO2. Vanaf 2018 is ECW ook buiten Agriport actief met haar producten en diensten. Naast het transport over de netten en productie van warmte en elektra zijn er naast deze kerntaken een aantal ontwikkelingen waar ECW zich mee bezig houdt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de ontwikkeling van een zonnepark op water, een glasvezelnet en nieuwe geothermie bronnen. De missie van ECW is daarmee:

“De kerntaak van ECW is doen wat goed is voor een gebied, maar wat door een individueel bedrijf niet gedaan kan worden.”