ECW heeft op Agriport twee aansluitingen op pijpleidingen van Gas Transport Services en kan daarmee kiezen het gebied Hoog- of Laagcalorische gas te laten gebruiken.

ECW heeft twee aansluitingen op pijpleidingen van Gas Transport Services en kan daarmee kiezen het gebied Hoog- of Laagcalorische gas te laten gebruiken. De druk in de netten zijn nogal hoog (>60 bar), daarom verlagen wij de druk eerst naar 8 bar en transporteren het daarna naar de aangesloten bedrijven. Daar wordt de druk nog verder omlaag gebracht en dan kan het gebruikt worden in WKK’s of in andere installaties.

Zowel het Gasontvangststation als het gasnet van ECW zijn dubbel (N-1)* uitgevoerd en zijn ontworpen om een hoge druk bij de klanten te garanderen. Deze hoge druk is nodig voor de turbo’s van de WKK’s van de klanten. Zo is het rendement van de WKK’s hoger en daarmee draagt ECW bij aan een duurzamere energievoorziening.

De buizen waardoor het gas gaat, zijn gemaakt van hoogwaardige kunststof (polyethyleen). Het netwerk is aangelegd in een ringstructuur met meerdere afsluiters. Hiermee kunnen we de betrouwbaarheid van de levering verhogen. Bij een beschadiging aan het net kan dit deel geïsoleerd en gerepareerd worden. Zo kunnen klanten toch gas afnemen zonder uitval.

In 2020 is de wet op het verbod voor het verbruik van laagcalorisch L-gas voor grote industriële verbruikers vastgesteld. ECW Energy is daarom in augustus 2021  omgeschakeld naar hoogcalorisch H-gas. H-gas komt uit Rusland, Noorwegen, binnenlandse productie van onder andere de Noordzee en van de LNG-terminal in Rotterdam. LNG (liquified natural gas) komt met boten aan in Rotterdam en komt vooral uit het Midden-Oosten en Amerika.

Door dit gas te gebruiken zorgen we er met zijn allen voor dat gasproductie in Groningen kan stoppen en de aardbevingen daar afnemen. Voor kleine gebruikers wordt het H-gas in mengstations vermengd met stikstof tot L-gas. Zo hoeven de meeste huishoudens en bedrijven niets aan te passen. Vergelijk het met water bij de wijn mengen. Om in Groningen sneller te kunnen stoppen en minder mengstations te hoeven bouwen, moeten grote afnemers – zoals ECW – dus verplicht op H-gas overstappen. ECW en de afnemers op Agriport hebben hun installaties geschikt gemaakt voor dit H-gas en zijn allen omgeschakeld.