Algemeen: +3188 - 0307060 |  Storingsnummer: +3188 - 0307069
 

Nieuws

Nieuwsbulletin Geothermie project Andijk, Nr.2, December 2017

< terug naar het overzicht

Het tweede nieuwsbulletin van het Geothermie project Andijk. Dit bulletin is gericht aan deelnemers, omwonende en geïnteresseerden in ons initiatief. We willen regelmatig deze bulletins uitbrengen en u aanbieden.

In oktober is het eerste bulletin verschenen. Hierbij zijn we ingegaan op de aanleiding van het project en de activiteiten die we hebben ontplooid om de komst van de boortoren mogelijk te maken. In oktober is de boortoren met alle voorzieningen die daarbij horen op de locatie opgebouwd.

 

“Spud Date” 18 november 2017

Op zaterdag 18 november was het zover. De beitel kon gaan draaien voor de eerste put in de reeks van vier. In het vakjargon heet de dag dat de boring echt van start gaat de “Spud Date”. In oktober en eerste helft van november is er hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Alle onderdelen krijgen een positie op de locatie zodat alles zo efficiënt mogelijk werkt en goed te bereiken is. Een uitdagende logistieke operatie!

Opbouw van de boortoren, eind oktober 2017. (foto Kenneth Stamp)

Wat zou boring ons brengen? De verwachtingen zijn op basis van de vooronderzoeken goed maar het moet altijd nog maar blijken. De boring verloopt voorspoedig. Na ongeveer 35 dagen wordt het reservoir waaruit het warme water wordt opgepompt zo’n 2 km diepte bereikt.

Dit soort beitels of boorkoppen worden gebruikt. Een mooi nieuw exemplaar. (foto Kenneth Stamp)

Om daadwerkelijk te weten wat de capaciteit van een put is, dient deze te worden getest. Eind december is de test uitgevoerd. De eerste voorlopige resultaten zijn positief. De hoeveelheid water en de temperatuur ervan zijn boven verwachting. We hopen dat we dat ook voor de andere putten kunnen constateren. Begin januari zal de boring van de 2e put starten. Dan gaan we ook starten met de bouw van de geohal. In deze hal zal de winningsinstallatie worden gerealiseerd. In het volgende bulletin zult u daar meer over lezen.

Het testwater wordt opgevangen in het bassin. De temperatuur is rond de 80 graden. (foto Bertran de Lange)

De boortoren weerspiegelt op een kalme avond in het gietwater bassin. Rechts de kassen waarin de duurzame warmte zal worden gebruikt. (foto Kenneth Stamp)

De hoogste “kerstboom” van Andijk. (foto Laurens Vlaar)

Duurzame energie gezamenlijk in de ondergaande zon. (foto Laurens Vlaar)

Suggesties voor aanvullende informatie

We kunnen in zo’n bulletin niet op alle details van aardwarmte ingaan. Het is een hele boeiende wereld en als u geïnteresseerd bent in verdere informatie, dan is onderstaande website een aanrader. www.hoewerktaardwarmte.nl

ECW Geo Andijk wenst u een gezond en voorspoedig 2018

 

Voor vragen etc., kunt u contact opnemen met Laurens Vlaar ECW Geo Andijk, email: l.vlaar@ecwnetwerk.nl en 06-50697805

Download hier nieuwsbulletin Nr2 in PDF formaat.

 

 

op vrijdag 29 december 2017 om 16:15 uur