Algemeen: +3188 - 0307060 |  Storingsnummer: +3188 - 0307069
 

Nieuws

Start conductor heien aardwarmte Het Grootslag-Andijk

< terug naar het overzicht

17 augustus 2017 – Deze donderdag is begonnen met het heien van vier stalen buizen ten behoeve van de aanleg van vier aardwarmte putten, tezamen twee zogeheten geothermische doubletten, voor het uiteindelijk winnen van aardwarmte uit de diepe ondergrond.

De werkzaamheden zullen tot medio september doorgaan, waarna verdere voorbereidingen zullen worden getroffen voor de uiteindelijke boringen. Deze zijn gepland aan te vangen eind dit jaar. De opstelling van de mobiele installatie voor het heien van de conductors zal er uitzien zoals op de foto links.

“Dit zijn de eerste stappen naar een uiteindelijke diepte van rond de 2000m onder de grond, waar een aardlaag zit met water van een temperatuur hoog genoeg om uiteindelijk de nabijgelegen kassen in de buurt duurzaam mee te kunnen verwarmen”, vertelt Laurens Vlaar, Manager Vergunningen en Veiligheid bij ECW.
2

ECW heeft op dit moment twee aardwarmte installaties in het glastuinbouwgebied Agriport A7. Een derde installatie is hier in aanbouw. De installaties in Het Grootslag-Andijk gebied, zullen de vierde en vijfde aardwarmte installatie worden onder beheer van ECW.

Deze innovatieve activiteiten zijn enorme stappen naar verdere verduurzaming van de warmtebehoefte in de kassen en eventuele andere bedrijven. Gas wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor de verwarming van de kassen. Dit gasverbruik kan in het Grootslag worden teruggebracht met zo’n 50% met de in aanbouw zijnde aardwarmte-installaties.

Harry Nederpelt, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Medemblik: “Aardwarmte inzetten als duurzame energie sluit aan op de groene toekomstvisie die onze samenleving zo hard nodig heeft. Dit draagt bij aan de continuïteit en de concurrentiekracht van ons al waardevolle glastuinbouwgebied Het Grootslag. Wij zijn er trots op dat dit innovatieve project binnen onze gemeente tot uiting komt”.

Naar verwachting wordt eind 2018 aardwarmte geleverd aan de afnemers in Het Grootslag.

Dit bericht uitprinten? klik hier

op donderdag 17 augustus 2017 om 07:28 uur